diervriendelijk leven

In een duurzaam en diervriendelijk leven denk je een beetje meer aan het milieu en het dierenwelzijn. Dit is een heerlijk, maar eerlijk leven waarin jouw eigen comfort centraal staat, zonder dat je het milieu, je omgeving en dieren extra schaadt.

Wil jij een duurzaam en diervriendelijk leven nastreven? Dan heb je waarschijnlijk al een heel goed idee hoe jij dit kunt doen. Lees mijn verrassende, vernieuwende tips hieronder voor een duurzaam en diervriendelijk leven.

Vega maaltijdboxen

1. Neem een vegetarische of vegan maaltijdbox

Zo makkelijk kunnen verse, biologische, lokale en seizoensgebonden vegetarische of vegan maaltijden zijn.

Abonneer je op een vegan of vegetarische maaltijdbox! Dan krijg je elke week verse groente en fruit in huis, met enkele verrassende en lekkere recepten. Dat is heel makkelijk. En met een duurzame maaltijdbox is het ook nog eens heel duurzaam.

Mijn favoriet? De Boerschappen Oogst Box. Je krijgt elke week groenten, fruit en zuivel thuisgestuurd, geproduceerd in Brabant. Dit zijn biologische en seizoensgebonden producten. Duurzamer kan dus bijna niet. De boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun producten, dus het is ook nog eens super verantwoord.

De Boerschappen Vegan Box is de vegan variant op de Oogst Box. Dus zonder zuivel en eieren, maar met extra noten, zaden en bonen.

Ik kan je de Boerschappen vegetarische box heel erg aanraden. Je proeft de versheid en pure smaak van deze prachtige producten van het Brabantse land. Het leuke is ook: elke week zit er iets extra’s in. Vorige week pesto en deze week een potje jam. Heel lekker.

Lees ook: Wat zijn de lekkerste vegan en vegetarische maaltijdboxen?

2. Zorg voor je eigen dier(en)

Als je je wilt inzetten voor de natuur en dierenwelzijn, kun je dit natuurlijk het beste direct zelf doen. Zorg zelf voor verwaarloosde, zieken of hulpbehoevende dieren.

Zorg voor je eigen dieren en geef hen een goed leven zonder stress, honger en ziekte. Bijvoorbeeld door verwaarloosde huisdieren, straatkatten en straathonden in huis te nemen. Geef hen het leven dat ze verdienen, vol met liefde.

Heb je een lapje grond? Da kun je meer dieren verzorgen, zoals schapen, paarden, ezels en varkens. Kies juist voor de dieren die leiden, om hen een beter bestaan te kunnen geven. Je eigen kleine boerderijtje.

Lees ook: Wat kan jij doen voor dierenrechten?

Dieren hebben ook een belangrijke functie in je eigen ecosysteem. Ze passen perfect in de ecologische cyclus. Je groenafval fungeert namelijk als voedsel voor de dieren, terwijl hun uitwerpselen de mest zijn in de wei en in je moestuin.

Heb je geen lapje grond? Zet je dan als vrijwilliger in om dieren te verzorgen en dierenleed te voorkomen. Bijvoorbeeld bij een lokale zorgboerderij, een kinderboerderij, de dierenambulance, dierenbescherming of in een dierenasiel bij jou in de buurt.

Dit is een directe bijdrage aan minder dierenleed en past perfect in een diervriendelijk leven.

diervriendelijke tuin

3. Creëer je eigen groene oase

Je kunt zelf een ongelooflijke, significante en positieve bijdrage leveren aan de natuur, beestjes en de bijtjes door een eigen groene oase te creëren.

Dat kan iedereen! Of je nu een tuin, klein tuintje, balkon, moestuin of helemaal geen buitenruimte hebt. Echt iedereen kan een (klein) stukje natuur creëren.

 • Planten, bomen en bloemen vangen regenwater op en houden dit vast. Hiermee ondersteunen ze het ecosysteem en voeden ze zichzelf.
 • Groen geeft ook verkoeling. Dat is een essentiële eigenschap in klimaatverandering, met steeds hetere zomers.
 • Plant bloemen en planten voor de vogels, bijen, vlinders en insecten. Zij zijn essentiële in ons ecosysteem, terwijl er steeds minder ruimte voor hen is, vooral in de stad. Zelfs een plantenbak aan het raam of balkon geeft al een positieve bijdrage.
 • Installeer een regenton en vang regenwater op om je planten te bewateren en voor andere oplossingen.
 • Creëer je eigen moestuin(tje) en eet vers, eerlijk voedsel. Je kunt een moestuintje maken in plantenbakken en zelfs al in een vierkante meter moestuin in je tuintje of op je balkon. Je kunt ook je eigen moestuin onderhouden op een volkstuincomplex.
 • Maak een groen dak op een plat dak of dak van een schuur. Een groen dak heeft ontzettend veel voordelen. Het geeft verkoeling, isoleert, houdt water vast en geeft een vruchtbare bodem voor bijen en insecten.
windenergie

4. Neem 100% groene stroom

Heb jij echt groene stroom of sjoemelstroom?

Het beste wat je voor duurzaam en diervriendelijk leven kunt doen, is je energieverbruik verminderen en vergroenen. Duurzame groene stroom is helemaal niet moeilijk. Elk jaar wordt er door Natuur&Milieu, De Consumentenbond en WISE een lijstje opgesteld van de meest duurzame stroomaanbieders.

Kies dus een stroomaanbieder in de top. Daarmee krijg je echte groene stroom dat is opgewekt door zonnepanelen of windmolens in Nederland. Bekijk hier wat de meest duurzame groene stroomaanbieders van Nederland zijn. En sluit meteen een nieuw contract af.  

you are what you eat

5. Duurzaam en diervriendelijk bankieren

Wat doet jouw bank met jouw geld? Een bank investeert dit geld in de vorm van leningen aan bedrijven en consumenten. Investeert jouw bank in een duurzaam en diervriendelijk leven?

Waarschijnlijk niet. Waarschijnlijk doen ze juist het tegenovergestelde en investeren ze ook veel geld in de wapenindustrie, olie-industrie, vervuilende bedrijven, enz.

Kies daarom voor het duurzame en diervriendelijke alternatief: Bankier bij een duurzame bank. Bekijk de Eerlijke Geldwijzer voor een advies.

6. Consuminderen

Consuminderen is het tegenovergestelde van consumeren. Dus minder kopen en minder gebruiken. Daarmee verlaag je ook aanzienlijk je ecologische voetafdruk.

Hoe kun je consuminderen?

 • Koop alleen dingen die je echt nodig hebt, dingen waarvan je houdt.
 • Geef de voorkeur aan tweedehands.
 • Hergebruik zoveel mogelijk.
 • Recycle wat je niet kunt hergebruiken.
 • Volg een minimalistische levensstijl, waarin je voldoening haalt uit minder spullen. Een beetje zoals Marie Kondo.
 • Maak zelf dingen en verbouw je eigen groente en fruit.

7. Wordt vrijwilliger

Een duurzaam en diervriendelijk leven gaat veel verder dan ‘goed zijn voor het milieu’ en ‘lief zijn voor dieren’. De aarde vraagt je ook om je tijd, energie, aandacht en talenten in te zetten om voor de aarde en de dieren te zorgen.

Wordt daarom vrijwilliger! Vrijwilligerswerk opent je ogen voor de wereld om je heen. Je leert nieuwe mensen kennen en vindt inspiratie. Ook haal je hier voldoening uit waardoor je een gelukkiger leven zal ervaren.

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om jouw steentje bij te dragen aan de maatschappij, de mensen om je heen, dieren en de natuur.

Tips vrijwilligerswerk:

word vrijwilliger