
Wat zijn dierenrechten en wat kun jij doen om op te komen voor dierenrechten?
Respect voor Dieren heeft verschillende dimensies. Een van die dimensies is opkomen voor dierenrechten. Dat verdienen dieren, omdat ze niet voor zichzelf kunnen opkomen. Respect voor. Het welzijn van dieren wordt op verschillende manieren ernstig bedreigd. Dieren gaat voor zo min mogelijk dierenleed.
Wat kan jij doen voor dierenrechten? Heel veel. Hieronder een lijstje met dingen die jij direct vandaag kunt doen tegen dierenleed.

Zorg zelf voor dieren in nood
Neem een (huis)dier en verzorg deze. Kies er bewust voor om een dier in nood te verzorgen. Bijvoorbeeld een huisdier uit het asiel. Ga dan niet voor de schattige kitten of puppy, maar juist voor het dier dan niemand wil. Bijvoorbeeld het oude beestje of het beestje dat extra zorg nodig heeft.
Heb je een lap grond? Kies er bewust voor om dieren te houden die jouw hulp en zorg nodig hebben, omdat de dieren niemand hebben die om hen geeft. Bijvoorbeeld verwaarloosde dieren of straatdieren, zoals een oude ezel, een mank paard of een mishandeld schaap. Zo geef je hen een beter leven en een mooie oude dag zonder leed.
Dat zijn dingen die jij direct kunt doen om het leed van individuele dieren te verhelpen. Daarnaast zijn er ook heel veel mogelijkheid om het leed van dieren in het algemeen te verminderen, voorkomen en verhelpen.
Dierenrechten van dieren in dierentuin, circus en kinderboerderij
Dieren horen niet in gevangenschap te leven, maar vrij in de natuur. Een machtige olifant hoort niet in een klein hok te leven of op te treden voor mensen, maar juist vrij rond te kunnen lopen in de wijde natuur.
Dieren in een hok in gevangenschap houden gaat tegen het dierenwelzijn in. Ze zijn hier niet gelukkig, nooit. Laat je dit ook niet wijsmaken door deze industrieën. Ondersteun deze plekken niet, want de dieren verdienen beter.
Een kinderboerderij is op zich prima, omdat het hier vaak gaat om gedomesticeerde dieren die de ruimte hebben. Behalve wanneer de dieren niet goed worden verzorgd. Let hierop en spreek een kinderboerderij hierop aan. Of wordt zelf vrijwilliger bij een kinderboerderij in jouw buurt om hier persoonlijk aan bij te dragen.

Fokindustrie en handel in dieren
Er is een markt voor het fokken van dieren. Waarom? Omdat er consumenten zijn die deze dieren kopen. Dit is een grote markt, maar een hoge omzet.
Tijdens de Coronatijd werden puppyfokkers platgebeld door mensen die graag een puppy wilden. Terwijl we leven in een wereld met miljoenen straathonden en honden die worden vermoord in dierenasiels omdat er geen baasje voor hen is. In die wereld beleven hondenfokkers hun hoogtijdagen.
Dat kan toch niet?
En hetzelfde geldt voor de handel in bedreigde diersoorten en bijvoorbeeld de handel in rashonden en –katten. Dit zijn industrieën waar dieren geen rechten hebben. Ze zijn een product. In dit systeem heeft dierenwelzijn een hele lage prioriteit.
Denk bijvoorbeeld aan de honden en katten die zijn doorgefokt met een platte neus, waardoor ze hun leven lang moeite hebben met ademen. Dat is geen prettig leven. Deze beesten leven in ademsnood en sterven vroeg als gevolg van hun leiden. Toch vieren ook de fokkers van deze probleemdieren, omdat er nog steeds een hoge vraag is voor deze beestjes.
Doe hier niet aan mee!
Respecteer en verspreid dierenrechten van huisdieren
Maar thuis gaat het ook niet altijd goed. Mensen nemen een huisdier zonder te weten hoe ze voor dit dier moeten zorgen.
Huisdieren zijn het gelukkigst wanneer hun baasje begrijpt hoe ze het dier moeten verzorgen. Huisdieren floreren binnen de grenzen die worden gesteld. Maar veel huisdiereigenaren zijn zich totaal niet bewust van de pijn en stress die ze hun huisdier aandoen. Je kan onwetendheid niet de schuld geven. Wij zijn met z’n allen de schuld van dit dierenleed.
Huisdieren hebben recht op goede verzorging, zonder pijn, honger, eenzaamheid en overmatige stress. Probeer daarom een huisdier te begrijpen en verspreid deze kennis met andere diereneigenaren. Verspreid bewustzijn en draag daarmee je steentje bij.
- Een hond moet minimaal twee keer per dag worden uitgelaten.
- Een kat heeft een schone kattenbak nodig.
- Een konijn is een gezelschapsdier, net als een ezel. Een konijn of ezel alleen sterft aan eenzaamheid.
- Een vogel kan niet in een kleine kooi worden gehouden.
- Een huisdier heeft recht op medische zorg.
Daar heeft een huisdier recht op.
Bescherm mishandelde dieren
Dieren die worden mishandeld, hebben het recht om te worden opgevangen en verzorgd. Ook moet de mishandeling van dieren op zowel nationaal als internationaal niveau worden aangepakt. Dus niet alleen de mishandeling van huisdieren of boerderijdieren in Nederland, maar ook bijvoorbeeld de dierenmarkten in China, de stroperij van wilde dieren in Afrika, de ontbossing in Zuid-Amerika, enzovoort.

Dieren zijn geen mode
Gelukkig is er al enorme vooruitgang geboekt op het gebied van bont. Nep bont wordt al veel gebruikt in de mode-industrie. Bont is namelijk niet meer van deze tijd. Dieren die worden gefokt voor de bontindustrie, is al helemaal een praktijk die niet meer van deze tijd is.
Maar nog steeds worden er op internationaal niveau enorm veel dieren gebruikt voor de mode-industrie. Doe hier niet aan mee!
Ook leer wordt gemaakt van dieren. Steun juist het alternatief: vegan leer gemaakt van gerecycled plastic of plantaardig leer uit ananas. Daarmee steun je de sector die dierenleed actief tegengaat door het ontwikkelen van een alternatief.
Steun organisaties tegen dierenleed
Er zijn tal van organisaties die dierenleed willen tegengaan. Steun deze organisaties als dit dicht bij je hart ligt.
- Steun de dierenambulance. Zij redden dieren in nood!
- Ondersteun de Dierenbescherming. Zij komen op voor dieren in ons land.
- Ondersteun je lokale dierenasiel, bijvoorbeeld met een gift of werk er als vrijwilliger.
- Ondersteun de Partij voor de Dieren met je stem, want zij komen op voor de beleidskant van dierenrechten.
- Steun een lokale of nationale dierenopvang.
Koop dierproefvrije producten
Jouw cosmetica hoeft niet op dieren te worden getest. Ondersteun dit daarom ook niet. Dit is een bewuste keuze, maar geen moeilijke. Er zijn tal van cosmeticamerken die bewust niet op dieren testen.
Volg een vegetarische of zelf vegan lifestyle
Dieren hoeven niet te lijden en te sterven om ons mensen te voeden. Een plantaardig dieet is zelfs super goed voor je gezondheid én het milieu. Kies daarom bewust voor een levensstijl zonder dierenleed. Dat is een levensstijl waarin je eerlijk bent over voedsel. Dat is biologisch, verantwoord en maaltijden zonder vlees.
In een vegetarische levensstijl eet je geen (of in ieder geval bewust minder) vlees. Maar als je tegen dierenleed bent, kun je ook een stapje verder gaan. Kies bewust biologische producten met een keurmerk met driesterren Beter Leven keurmerk. Dan weet je zeker dat er extra is gelet op dierenwelzijn.
Of koop je eieren, melk en kaas bij een lokale boer waarvan je weet dat hij/zij kleinschalig produceert waarbij aandacht wordt gegeven aan het dierenwelzijn.
Let op: in veel meer producten dan je denkt zitten dierlijke ingrediënten.
Een vegan levensstijl gaat nog een stapje verder. Dan wil je niets aan dierlijke producten consumeren. Dus ook geen kaas, boter, melk of eieren, maar ook geen leer en andere producten die zijn gemaakt van dieren. Dat is nóg beter voor het dierenwelzijn en het milieu.
Een vegetarische en vegan levensstijl is niet moeilijk. Aan alle kanten wordt je ondersteund. Abonneer je op een vegetarische of vegan maaltijdbox. Dan krijg je elke week verse producten thuisgestuurd. Je kunt zelfs een maaltijdbox kiezen met biologische, lokaal geproduceerde producten. Of laat je verleiden door de heerlijke producten van de Vegetarische Slager. Ook zijn er steeds meer merken die geen leer gebruiken, maar juist gerecycled plastic of ananasleer gebruiken in hun producten.
En zo werken we tezamen aan de dierenrechten, voor minder dierenleed.