Elke veganist weet: het is lastig om vegan producten te herkennen.
- Wat zijn echte veganistische producten?
- Welke producten denkt iedereen dat ze veganistische producten zijn, maar zijn het eigenlijk niet?
Geen probleem. Na het lezen van dit blogartikel ben jij helemaal op de hoogte en weet jij de juiste vegan producten te vinden.
Wat zijn vegan producten?
In veganistische producten worden geen dieren gebruikt in het productieproces van het product. Dus niet als ingrediënt maar ook niet als hulpstof en er worden op geen enkele manier dieren gebruikt om het product te produceren.
Veganisme volgt eigenlijk drie principes:
- Er mogen geen dierlijke ingrediënten worden gebruikt. Gek genoeg worden sporen van dierlijke stoffen door kruisbestuiving niet meegerekend.
- Er mogen geen dierlijke hulpstoffen worden gebruikt in het productieproces. Denk bijvoorbeeld aan verdikkingsmiddel gemaakt van dierlijke producten of E-nummers waarin dierlijke producten zijn verwerkt.
- Het product mag niet zijn getest op dieren.
Het is belangrijk dat je de weet hoeveel veganistische producten er wél zijn!
Een veganistisch dieet volgen is niet makkelijk. Je zal als beginneling snel verbaasd zijn van de hoeveelheid producten die je normaal eet, maar die helemaal niet veganistisch zijn. Toch is vegan eten super lekker, voedzaam, gezond en gevarieerd. Juist daarom is het heel belangrijk dat je je verdiept in de veganistische producten. Er zijn namelijk verrassend veel producten die toevallig wél veganistisch zijn. Deze 74 producten uit de supermarkt zijn bijvoorbeeld gewoon veganistisch.
Hoe herken ik vegan producten?
Een ander principe wat je als beginnende veganist moet realiseren, is dat er bijna altijd een veganistische variant of alternatief is op hetgeen dat je zoekt. Daarvoor is het belangrijk dat je de veganistische producten kunt herkennen. Daarom geven we je hieronder graag wat waardevolle tips voor beginnende veganisten.
1. Check een product op een vegan keurmerk
Er zijn vegan keurmerken. Verschillende veganistische producten hebben een vegan keurmerk. Dit zijn de drie belangrijkste vegan keurmerken.
- V-label is het vegan keurmerk van de Nederlandse Vegetariërsbond. De toevoeging ‘Vegan’ op het logo suggereert dat een product niet alleen vegetarisch, maar ook vegan is.
- Het Vegan Keurmerk van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV).
- Het Laten Leven-keurmerk van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV).
Helaas zijn deze keurmerken nog niet breed toegepast op producten. De realiteit blijft dus dat veel veganisten dezelfde producten blijven kopen, omdat ze weten dat deze producten veganistisch zijn en het lastig is om nieuwe producten te vinden die veganistisch zijn.
2. Raadpleeg lijstjes met veganistische producten
De realiteit is daarom dat veel veganisten vaak dezelfde producten (blijven) kopen omdat ze weten dat deze veganistisch zijn. De supermarkt telt bijvoorbeeld honderden producten die niet zozeer een vegan keurmerk hebben, maar ‘toevallig’ veganistisch zijn, zoals bijvoorbeeld Lotus speculoos koekjes.
Gebruik bijvoorbeeld dit lijstje met vegan producten van PETA. Maar onze eigen Albert Heijn heeft ook een overzicht van hun vegan producten. En de Jumbo trouwens ook.
Tip: Maak thuis alvast een vegan boodschappenlijstje. Op internet kun je gemakkelijk een vegan product vinden of de ingrediëntenlijst bekijken. Dit bespaart je een hoop moeite in de supermarkt zelf.
Gelukkig is het vegetarisme en veganisme hard in opkomt. Dat betekent dat er steeds meer vegetarische en veganistische alternatieven komen op doorsnee producten. Dit maakt het leven van een veganist een stuk makkelijker.
Let op: als je een vegan dieet volgt, heeft je lichaam extra behoefte aan een aantal vitaminen en mineralen, zoals de vitamine B12. Hier moet je je dieet dus op aanpassen, zodat je lichaam niets tekort komt.
3. Lees nauwkeurig de ingrediëntenlijst
Veel producten hebben geen vegan keurmerk. In dat geval moet je ouderwets de ingrediëntenlijst lezen om te achterhalen of er dierlijke ingrediënten of hulpstoffen inzitten. Dit vergt aardig wat voorkennis om de niet-veganistische ingrediënten te herkennen.
Volg daarom eerst een spoedcursus ‘Etiketten lezen voor veganisten’. En download daarna ook meteen het E-nummerkaartje van de NVV op op je telefoon, zodat je altijd dit overzicht van E-nummers bij de hand hebt om te raadplegen welke E-nummer je niet in je producten wilt hebben.
Lees ook: Wat kan ik doen voor dierenrechten?
4. Vraag de producent
Dit is een laatste redmiddel als je een product echt graag wilt kopen, maar je niet zeker bent of het product daadwerkelijk vegan is. Vraag het dan gewoon aan de producent. Ze geven niet altijd antwoord, maar vaak wel. De contactgegevens van de producent vind je op de verpakking van het product. Wees wel kritisch op het antwoord dat je krijgt en neem niet alles direct voor waarheid aan.
5. Gebruik vegan recepten
Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Nederland kent duizenden veganisten die allemaal hun favoriete vegan producten hebben en elke avond vegan koken.
Er zijn tal van websites en blogs met vegan recepten, waarvan je niet alleen het recept maar ook de boodschappenlijst met benodigdheden kunt overnemen. Daarmee bespaar je jezelf een hoop moeite en eet je gezond, voedzaam en vegan.
Tip: Neem een vegan maaltijdbox en je bent klaar voor de gehele week. Lees hier mijn favoriete vegan maaltijdboxen.
6. Eet puur
Je bent veganist omdat je geen dierlijke producten wilt eten en gebruiken. Heel simpel gezegd eet je dus geen vlees, vis, melk, kaas, boter, yoghurt, eieren en honing.
Vegan eten wordt eigenlijk pas moeilijk als je verwerkt en voorverpakt voedsel koopt in de supermarkt. Daar weet je namelijk niet precies van wat erin zit. Dan wordt het dus gissen en uitzoeken. Dit kun je voorkomen.
Dit is de belangrijkste reden waarom veel veganisten puur eten met pure ingrediënten. Ze maken alles zelf, omdat ze dan precies weten wat er in hun maaltijden zit. Dit is ook mijn laatste tip aan jou: Eet puur! Dan weet je heel zeker dat er geen dierlijke producten in je eten zitten en er geen dieren zijn gebruikt in het productieproces van je voedsel.